Medische keuring

Gyas wil er verzekerd van zijn dat er geen roeiers met een mogelijke beperkende factor intraining gaan. Sinds 2007 is het daarom verplicht om een medische keuring te doen als je intraining wilt binnen Gyas. De medische keuringen worden uitgevoerd in het Universitair Medisch Centrum Groningen, op de polikliniek sportgeneeskunde. Het is verplicht om het Basis Plus Sport Medisch Onderzoek (BPSMO) te doen. Eventueel kun je kiezen voor een uitgebreider onderzoek, het Groot Medisch Sport Onderzoek (GSMO). Beide onderzoeken zijn 5 jaar geldig.

Basis Plus Sport Medisch Onderzoek (BPSMO)

  • Vragenlijst
  • Intake gesprek met een arts
  • Lengte, gewicht, vetpercentage
  • Bloeddruk, cholesterol en glucose (suiker)
  • Longfunctie en ECG (hartfilmpje)
  • Lichamelijk onderzoek van hart, longen en bewegingsapparaat
  • Evaluatiegesprek met de sportarts

Kosten: €75,-
Duur: 40 minuten

Groot Sport Medisch Onderzoek (GSMO)

Gelijk aan het Basis Plus Sport Medisch Onderzoek met hieraan toegevoegd:

  • Maximale inspanningstest op de fiets met hartfrequentie en ECG registratie
  • Ademgas analyse
    Met een ademgas analyse kunnen ze nauwkeurig je conditie bepalen. Tevens kan het zogeheten omslagpunt goed bepaald worden. Voor dit onderzoek krijg je een mondstuk op zodat gedurende het hele onderzoek de opgenomen zuurstof en de afgegeven kooldioxide in je ademgassen bepaald kan worden.

Kosten: €150,-
Duur: 1,5 uur

Vergoeding

De meeste zorgverzekeraars vergoeden (gedeeltelijk) een sportmedisch onderzoek in hun aanvullend pakket. Op sportgeneeskunde.com kun je opzoeken wat de verschillende verzekeringen vergoeden. Het is belangrijk te weten dat het Centrum voor Sportgeneeskunde van het UMCG is erkend door de Federatie van Sportmedische Instellingen (FSMI).

Per 1-1-2016 kun je alleen zonder verwijzing van een huisarts en/of andere specialist langskomen bij het SMC voor een sport medisch onderzoek (SMO) (van 65,- tot 215,-) of een eenmalig sportgeneeskundig advies (SGA) (75,-). De kosten hiervan vallen namelijk in het aanvullend pakket en de sporter krijgt hier zelf een rekening van welke hij/zij afhankelijk van de pakketkeuze van de zorgverzekering kan declareren.

Voor een (blessure)consult met aanvullend onderzoek (dus labonderzoek, foto's, MRI's ed) dan kan dat niet bij een SMO of SGA en zal de sporter een verwijzing van de huisarts en/of specialist moeten hebben.

Wil je een consult waarbij er mogelijk aanvullend onderzoek gedaan moet worden, dan zul je dus een verwijzing van je huisarts nodig hebben.

Voor meer informatie kan je terecht bij de wedstrijdcommissaris, wedstrijd@gyas.nl.