Wetswijziging plastic afval

Mitzi Passchier
Vanaf 1 januari 2024 mag er geen gebruik meer worden gemaakt van wegwerpplastic in de horeca. De komende periode zullen wij verschillende pilots uitproberen om op deze manier te kijken wat het beste alternatief voor Gyas is. We zijn ook erg benieuwd naar jullie mening en ideeën. Begin maart zullen we een vragenlijst rondsturen.

Recyclebaar plastic
De eerste optie is overgaan op recyclebaar plastic. Dit kan echter alleen gerecycled worden als er geen ander afval bij zit. Aan de zijkant van de sapjeskamer hangen buizen waarin de bekers verzameld moeten worden, waar dus geen ander afval bijgegooid mag worden. Op deze manier kan het plastic gerecycled worden en hoeft er na de borrels minder geveegd te worden! Op dit moment zijn recyclebare bekers nog een stuk duurder dan normale bekers. Daarom proberen we nu eerst het afval effectief te scheiden en zullen we daarna pas recyclebare bekers aanschaffen.

Glas
De tweede optie is het gebruik van glas. Glas is herbruikbaar en daardoor de meest duurzame optie. Het enige gevaar hierbij is dat het kapot kan vallen op de grond. Bij andere verenigingen is al te zien dat dit goed werkt. Als een glas kapotvalt is het belangrijk dat deze direct wordt opgeruimd. Achter de bar kun je een veger en blik vragen. Er zal €1,- gestreept worden voor het kapotte glas. We verwachten dat iedereen verantwoordelijk met het glas om zal gaan.

Hardcups
Een andere goede optie is het gebruik van hardcups. Het is belangrijk dat hardcups goed worden gespoeld en gedroogd. Door dit laatste is het (nog) niet mogelijk om dit als vaste oplossing op Gyas te gebruiken. Hiervoor hebben we een industriële reiniger nodig. Aan de andere kant is dit een goede oplossing voor grote feesten zoals de Gyas-Hunze en Gyas Meerkamp. Bij de huur van de hardcups zit deze reiniging inbegrepen.

Namens Bestuur van Vredendaal



Reacties

Extra gegevens